امروز میخوام برای خودروهای برقی (Electric Vehicle) و آینده خودروی برقی EV در ایران باهاتون صحبت کنم. ی مختصر تاریچه ای میگم که بدونید اما به بحث اصلی خودمون میپردازم. آقا خودروی برقی EV تاریخش برمیگرده به دهه پنجاه (یعنی همون 1950) البته ی سری گفته ها هست که از قبلترش هم بوده که اصلا مهم نیست واسه ما ( اصن به ما چه که بوده بیکاریم مگه). اینکه چرا اینهمه سال نساختنش کلی دلیل براش آوردند که البته به نظر من مهمترینش همون تجارت اون موقع هست که سود توی خودروهای درون سوز بوده بگذریم اول از همه این عکس رو ببینید
این خودرو رو جنرال موتور ساخته که در آمریکا ساختن اسمش هم گذاشتند EV1 حالا دیگه اینجوری شده که میبینی به سال تولیدش دقت کن 1990! عه پسر از کی اینا شروع به تولید کردند. بعدش میرسیم به این ماشین که الان می بینید.
این گوگول ژاپنی که می بینید در سال 1997 تولید شد که الان در ایران چندتا نسخه جدیدهاشو داریم. همین قدر بهتون بگم که دارید می بینید که کم کم شرکت ها دارند فضای رقابت را برای هم تنگ تر میکنند و در ادامه خواهید دید که چندتا شرکت دیگه وارد این عرصه می شن.
همانطور که می بینید تسلا رودستر در سال 2008 وارد میدان شد و اینجا ایلان ماسک نقاب از نیت خودش برداشت این خودروی زیبا همه رقبا را گذاشت تو جیبش چون هم برقی کامل بود هم اینکه با یکبار شارژ می تونست 300کیلومتر راه بره و این خیلی اون زمان مثل توپ صدا کرد.
اوه کار بالا گرفت شورلت و نیسان هرکدام با “ولت” و “لیف” وارد میدان شدند همیطور که میبینید به شدت رقابت برای گرفتن سهم بازار داره بیشتر میشه میدونی میخوام بگم چی اونچا افتصاد آزاده و مثل ما فرمایشی نیست. اقتصاد و بازار راه خودشو میره. این اون چیزیه که دارید در آینده می بینید کشور ما هم با تمام فرمایشی بودنش آخرش سر خم میکنه. در ادامه بیشتر توضیح میدم فعلا بوخون این مطالبو نظر هم بنویس اینهمه برات تایپ کردم.
حالا این وسط تسلا پر قدرت داره ماشین های با کیفیت بالا و برد باتری بالا میزنه از اون گذشته ببین با سیاست خودش قیمت را چنان پایین آورد که تمام رقبا مثل پورش و بنز و بی ام و را از بازار بندازه بیرون این یک تکنیک در بازار هست شما اینقدر قیمت را پایین میارید که اصلا برای بقیه نصرفه که این کار را وارد بشن. (یک نکته بیزنسی بود )
همانطور که می بینید بی ام و و پورش هم وارد میدان شدند آقا گفتنی زیاده از اینکه کدوم شرکت ها وارد شدند این روزها می بینیم که چین با BYD و هونگچی بسیار پر قدرت وارد شده و بیخیال ماجرا نیست. کشور ما هم وارد کرده و شرکت های خفنی دارند روی این پروژه کار میکنند. حجم سرمایه کلان و بزرگی که وارد این میدان شده باعث شده که آینده را با خودروهای برقی ببینیم. هرچند سیاست های غلط پولی و قوانین حکومتی بسیار تاثیر گذارند اما تجربه ثابت کرده که همیشه بازار یک قدم جلوتره. بیا یکم به آمار و ارقام نگاهی بندازیم به نمودار زیر دقت کن
این نمودار میزان قیمت تمام شده باتری خودرو را بر حسب میزان توانی که تولید میکنه نشون داده همانطور که میدونید هرچی شما بیشتر تولید کنید و بقول معروف عمده ای باشه قیمت تمام شده کمتر خواهد بود . حالا چرا تعداد بالا؟ مگه اصن چندتا تولید شده ؟ نمودار زیر نشون میده ببین
آقتاب آمد دلیل آفتاب. آقا ببین چی شده اصن در سال 2023 تقریبا 14 میلیون خودروی برقی فروخته شده در جهان و این آمار را ببین چقدر رو به افزایش هست. حالا بریم سراغ کشور دوست و همسایه آبی خودمون امارات (حبیبی کام تو دوبای). نمودار زیر را ببینید اوف اصلا امار یه چیز فوق العاده است.
این یعنی چی؟ یعنی که وقتی کشور همسایه پر از خودروهای برقی شده یعنی فرصت بسیار زیادی برای کسانی که دنبال علم و دانش این خودروها هستند و بازار تشنه امارات برای خودروهای برقی و متخصصان در این زمینه . در کتاب اصول خودروهای برقی کاملا توصیح دادم سیستم های این خودروها چطوری کار میکنه و چطوری میتونید تعمیرشون کنید. در این نمودار میبیند که در سال 2028 پیش بینی کرده انند که تعداد خودروهای برقی به 6624.00 برسه این یعنی اینکه بازار رو به پیشرفت به این زمینه است.
تا یه اینجا در خصوص خودروهای برقی در جهان صحبت کردیم اینجا میخواهیم در رابطه با خودروهای برقی در ایران (EVs in Iran ) صحبت کنیم شاید باورتون نشه که خودروهای برقی در کنار مزیت های بسیار زیادشون معایبی هم دارند. اصلا تعجب نکنید خودروهای درون سوز یا گاز سوز هم همین هستند ما فقط به چشممون نمیاد اینهمه تانگ گاز در پمپ گاز از خودروها ترکیده و کشته دادیم به چشممون نیومده اما تا یه خودروی برقی آتیش بگیره همه میگیم بیا دیدی به درد نخورن!
خودروهای برقی بسیار بی سرو صدا هستند و آلودگی شهری کمی دارند. نیاز به تعمیر و نگهداری (تعویض روغن و دیسک و صفحه و…) ندارند همچنین توان و سرعت خوبی دارند شاید باورتون نشه اما یه خودروی برقی می تونه 200 اسب بخار و یا حتی بیشتر توان تولید کنه که شتاب گیری بسیار بالایی محسوب میشه.
اما در کنار همه اینا تولید باتری یعنی برداشت از ذخایر زمین که این لیتوم ها کم هم هستند ( البته یه چیزی بگم دانشمندان دارند روی باتری ها کار میکنند ) تازه برای تولید برق مورد نیاز این خودروها بعضا باید در نیروگاه ها سوخت فصیلی مصرف بشه ( ای بابا این که همون شد) نه عزیزم همون نشد خیلی فرقشه که دود خارج از محدوده شهری تولید بشه تا اینکه داخل شهر تولید بشه و مستقیم دودش بره تو حلق مبارکتان.
در پایان اگر نظر منو بخوای میگم ایران از 365 روز سال به طور متوسط حداقل 260 روزشو آفتابیه و این یعنی فرصت خوب برای تولید برق با انرژی پاک. و مزرعه های تولید برق خورشیدی. حالا اگر سیاست گزاری درست باشه و حمایت درست و حسابی انجام بشه و زیر ساخت ها فراهم بشه خودروهای برقی آینده خودروهای ایران خواهد بود. در پرانتز بگم ( الان در اصفهان و تهران کارخانه خودروهای برقی هست و حتی چندتا کارخانه دیگر به عنوان سازنده دستگاه های شارژ هستند و چندتاشو داخل میدان آزادی تهران میتونید ببینید در اصفهان هم داخل ناژوان گذاشتند)
رشد و تغییر یک شبه اتفاق نمی افته کم کم خودروهای درون سوز کمتر و خودروهای برق بیشتر خواهند شد. راستی برای بازار کار تعمیرات خودروهای برقی و آینده شغلیت فکری کردی؟ میدونی چقدر شغل پردرامدی هست تعمیرات این خودروها؟
هوشمند و آینده نگر باشیم
با تشکر که تااینجا خوندی امیدوارم خوشت اومده باشه نظرتو واسم بنویس
داود حیدری خرداد چهارصدوسه